Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Zero Emisii | February 25, 2018

Scroll to top

Top

Regulament - Zero Emisii

Acest cod de conduită este construit pe baza Codului de conduita al comunității Ubuntu  (http://ubuntu.ro/participa/codul-de-conduita/ ) și acoperă comportamentul dumneavoastră, ca membru al Grupului de Lucru (GL) în cadrul proiectului SEVERCO2 si în legătura cu proiectul menționat.

  • Fiți înțelepți. Munca voastră va fi folosită de alți oameni, iar voi, la rândul vostru, depindeți de munca altora.
  • Fiți respectuoși. GL şi membrii acestuia se tratează unii pe alții cu respect. Oricine poate aduce o contribuție valoroasă. Nu vom fi întotdeauna de acord, dar dezacordurile nu sunt o scuză pentru un comportament nepotrivit şi lipsa de maniere. Toți vom experimenta frustrări mai devreme sau mai târziu, dar nu putem permite ca aceste frustrări să se transforme în atacuri la persoană. E important să reținem că o comunitate, unde oamenii nu se simt confortabil sau se simt amenințați, este una neproductivă. Se așteaptă ca membrii GL să fie respectuoși când interacționează cu contribuția altora, la fel şi cu oamenii din afara proiectului.
  • Fiți colaborativi. Colaborarea reduce redundanța muncii şi îmbunătățește calitatea produselor. Ar trebui să vă facă plăcere să colaborați cu alte persoane din GL.
  • Când nu sunteți de acord, consultați-vă. Dezacorduri, atât politice cât şi tehnice, vor exista tot timpul. Important este nu să se evite dezacordurile sau diferențele de opinie, ci să se rezolve în mod constructiv. Ar trebui să vă îndreptați spre comunitate şi spre procesul comunității de a căuta sfaturi şi a rezolva dezacordurile.
  • Când nu sunteți sigur, cereți ajutor. Nimeni nu știe totul şi de la nimeni nu se așteaptă să fie perfect. Punând întrebări se evită multe probleme de-a lungul drumului, şi de asemenea întrebările sunt încurajate. Toți cei care sunt întrebați ar trebui să răspundă şi să fie de ajutor. Oricum, când puneți o întrebare, trebuie să aveți grijă să o postați într-o secțiune corespunzătoare. Întrebările în afara subiectului, diminuează productivitatea discuției.
  • Retrageți-vă cu considerație. În fiecare proiect, participanții vin şi pleacă. Atunci când plecați sau vă eliberați din proiect, total sau parțial, noi vă cerem să faceți în așa fel încât să minimizați impactul întreruperii. Aceasta înseamnă că ar trebui să spuneți colegilor că plecați şi să faceți pașii potriviți în vederea asigurării că ceilalți pot relua proiectul de unde l-aţi lăsat dumneavoastră.

Ubuntu este un concept african ce reprezintă ideea de „umanitate către ceilalți”. Înseamnă „credința într-o comuniune universală ce unește întreaga umanitate”. Aceste idei sunt reprezentative pentru felul în care comunitatea Ubuntu colaborează. Membrii comunității trebuie să conlucreze eficient, iar acest cod de conduită definește „regulile de bază” pentru cooperarea noastră.

Desmond Tutu a descris Ubuntu în modul următor:

„O persoană cu spiritul Ubuntu este deschisă şi disponibilă celorlalți, pozitivă față de ceilalți, care nu se simte amenințată de faptul că şi alții sunt capabili şi buni, pentru că el sau ea are o siguranță de sine care vine din cunoașterea că el sau ea aparține unui întreg măreț.”

– Arhiepiscopul Desmond Tutu, în Nu este viitor fără iertare

 http://ubuntu.ro/participa/codul-de-conduita/