Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Zero Emisii | February 25, 2018

Scroll to top

Top

Despre proiect - Zero Emisii

Fenomenul schimbarilor climatice este un proces ireversibil ce afecteaza tot globul si pune in pericol insasi civilizatia umana. Modificarea climei a accentuat in ultimii ani frecventa fenomenelor naturale extreme cu consecinte devastatoare in ceea ce priveste victimele umane si pagubele materiale.

Schimbarile climatice sunt cauzate in mod direct sau indirect de activitatile umane ce determina schimbarea compozitiei atmosferei globale. Marile economii ale lumii si-au propus reducerea cu 80% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050. Europa a demarat acest proces prin pachetul legislativ „Energie si clima”, ce vizeaza reducerea emisiilor de CO2 cu 20% pana in 2020 si cresterea cu 20% a ponderii energiilor regenerabile.

In acest context, sunt necesare noi tehnologii pentru imbunatatirea eficientei energetice si reducerea emisiilor de CO2 din sectorul energetic.

Tehnologiile inovative nu devin insa competitive si nici nu patrund pe piata fara un sprijin legislativ si fara o politica publica solida.

Spre o Economie cu Emisii Reduse de Carbon (SEVER CO2) este un proiect derulat de Fundatia TERRA Mileniul III in parteneriat cu Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), ce isi propune cresterea capacitatii societatii civile de a contribui la orientarea dezvoltarii Romaniei spre o economie prospera cu emisii reduse de carbon.

Proiectul reuneste reprezentanti ai ONG-urilor de mediu, ai mediului academic si ai sectorului de afaceri care lucreaza impreuna pentru a pune bazele unei tranzitii catre o astfel de noua realitate economica.

Grupul tinta al proiectului este format din reprezentanti ai ONG-urilor de mediu, masteranzi si doctoranzi SNSPA, reprezentanti ai sectorului de afaceri specifice economiei verzi, precum si reprezentanti ai Guvernului Romaniei.

Printre activitatile programate in cadrul proiectului se numara:

  • Formarea unui grup de lucru pentru dezvoltarea unei viziuni privind tranzitia catre o economie cu emisii scazute de carbon;
  • Elaborarea ghidului „Zero emisii – ghid de politici publice pentru societatea civila“.
  • Monitorizarea politicilor publice din sectoarele energie, transport, mediu din perspectiva trecerii spre o economie verde;
  • Dezvoltarea portalului – www.zeroemisii.ro ce va reuni politicile publice europene si nationale din domeniul schimbarilor climatice, legislatia actuala, studii si cercetari relevante, studii de caz, etc;
  • Workshopuri tematice (energie, transport, mediu)
  • Elaborarea unui document de pozitie privind imbunatatirea aplicarii politicilor publice in vederea atingerii obiectivelor asumate de Romania in Strategia Europe 2020;
  • Organizarea unei conferinte nationale in cadrul careia sa fie diseminate rezultatele proiectului, cu accent pe viziunea de dezvoltare 2020 – o economie cu emisii scazute de CO2.

Proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Pentru informatii privind Programul de Cooperare Elevtiano-Roman accesati: www.swiss-contribution.ro si www.swiss-contribution.admin.ch/romania