Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Zero Emisii | February 25, 2018

Scroll to top

Top

No Comments

Uniunea Internationala a Arhitectilor promite cladiri cu emisii de carbon zero pana in 2050 - Zero Emisii

Uniunea Internationala a Arhitectilor promite cladiri cu emisii de carbon zero pana in 2050

Uniunea Internationala a Arhitectilor (UIA) a facut a facut un pas semnificativ angajandu-se sa elimine emisiile de carbon ale cladirilor pana in 2050.

Angajamentul a fost inclus in documentul numit Imperativul 2050, adoptat în unanimitate la recentul Congres Mondial al UIA,  organism ce reprezinta aproximativ 1,3 milioane de arhitecti din 124 de tari din intreaga lume.

Imperativul 2050 scoate in evident ca:

  • Zonele urbane sunt responsabile pentru peste 70 la suta din emisiile de CO2 la nivel mondial, cea mai mare parte din aceste emisii provenind din cladiri;
  • In urmatoarele doua decenii, in zonele urbane, o suprafata imobiliara egala cu 60% din stocul actual de cladiri la nivel mondial va necesita lucrari de constructie sau reconstructie;
  • Acest lucru ofera o oportunitate fara precedent de a reduce emisiile de CO2 provenite din combustibili fosili la zero, pana in 2050.
  • Un esec in a actiona prompt la schimbarile climatice va pune generatiile viitoare, si pe categoriile deja afectate de fenomene meteo extreme, dezastre naturale, și saracie, la un mare risc;

Odată cu adoptarea imperativului, organizațiile membre au fost insarcinate cu promovarea planificarii și proiectarii de orașe de neutre din punct de vedere al carbonului, promovarea dezvoltarii urbane și clădirilor noi,  toate cu scopul de a atinge obiectivul 2050.

Imperativul 2050 a fost initiat si elaborat de Arhitectura 2030, o organizatie non-profit a carei misiune este de a transforma rapid mediului construit, dintr-un contributor major la emisiile de gaze cu efect de sera, intr-o parte centrala a solutiei la criza climatica și energetica.

Elementele de actiune din Imperativul 2050 se bazeaza in parte pe recenta “Foaie de parcurs pentru zero emisii“, dezvoltata de Arhitectura 2030 si prezentata la Conferinta ONU privind Schimbarile Climatice de la Bonn, din iunie 2014.

Ed Mazria, fondator si CEO al organizatiei Arhitectura 2030, a sustinut o prezentare la Conferinta Nationala a Institutului American al Arhitecților, in iunie 2014:

Articol preluat de la UNFCCC

Submit a Comment