Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Zero Emisii | December 17, 2017

Scroll to top

Top

No Comments

Seminar "Transporturile In Contextul Economiei cu Emisii Reduse Carbon" - Zero Emisii

Zero EmisiiSeminarul “Transporturile In Contextul Economiei cu Emisii Reduse Carbon” a avut loc marti, 8 iulie 2014, la sediul Almaro Training din Bucuresti si a adunat reprezentanti ai autoritatilor publice, organizatiilor nonguvernamentale si mediului universitar.

In urma prezentarilor si discutiilor ce au avut loc la aceasta intalnire, s-a evidentiat necesitatea ca societatea civila sa impuna pe agenda publica revitalizarea caii ferate, transformarea transportului feroviar intr-unul atractiv (din privinţt raportului pret-calitate) si electrificarea rutelor principale, pentru a asigura un transport mai curaţ, cu emisii reduse de CO2.

Transportul este sectorul problema la capitolul emisii de gaze cu efect de sera, fiind singurul sector in care trendul emisiilor este in continua crestere (cu 28% in 2011, fata de anul de referinta 1990), a aratat presedintele Asociatiei pentru Mobilitate Metropolitana, Octavian Udriste, citand datele Agentiei Europene pentru Mediu. Insă din totalul emisiilor de dioxid de carbon, sectorul feroviar contribuie cu doar 0,6%, arata aceleasi date, in vreme ce transportul rutier participa cu 93% din totalul emisiilor din transport.

“Numai electrificand caile ferate vom putea sa reducem emisiile de CO2. Din pacate investitiile in infrastructura dupa anii 90 sunt mici. Aproximativ 60% din calea ferata necesita reparatii capitale. Fara aceste reparatii, scade viteza de rulare iar aceasta face ca transportul feroviar sa nu mai fie atractiv”, a declarat Octavian Udriste.

In cadrul aceluiasi seminar expertul de mediu Dumitra Mereuta a subliniat necesitatea unei viziuni coerente in planificarea actiunilor de reducere a emisiilor in transport.

“Documentele afisate in aprilie pe siteul Ministerului Transporturilor sub denumirea de “Master Plan General de Transporturi”, sunt stufoase. Exista ghiduri, se definesc problemele dar nu exista o planificare. Lipsa unei viziuni in domeniul transporturilor va bloca dezvoltarea economica a Romaniei”, apreciaza Dumitra Mereuta.

Presedintele fundatiei Terra Mileniul III, Lavinia Andrei a evidentiat importanta masurilor de combatere a schimbarile climatice prin prisma noilor criterii de alocare a fondurilor europene, ce trebuie sa tina seama de reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

“Este necesara o schimbare de comportament, trebuie sa ne concentram pe adaptarea la schimbarile climatice, iar fondurile destinate acestui scop sa nu le pierdem. Acestea vor reprezenta peste 20% din totalul fondurilor alocate Romaniei”, a spus Lavinia Andrei.

Iata prezentarile participantilor la acest seminar:

Liviu Gheorghe – prezentare proiect SEVERCO 2

Dumitra Mereuta – Monitorizarea legislatiei in domeniul schimbarilor climatice

Octavian Udriste – Potentialul sectorului Transporturi

Bogdan Barbu – Prezentarea proiectului de repartizare modala a ciclismului “Mobile 2020″

Lavinia Andrei – Includerea considerentelor de Schimbari Climatice in componenta de transport a viitoarelor Programe Operationale

 

 

Submit a Comment