Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Zero Emisii | January 19, 2018

Scroll to top

Top

No Comments

Modele de buna practica in domeniul reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera si al gestionarii/valorificarii deseurilor. - Zero Emisii

Modele de buna practica in domeniul reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera si al gestionarii/valorificarii deseurilor.

Grupul de lucru creat in cadrul proiectului SEVERCO2 a vizitat doua modele de buna practica in domeniul reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera si al gestionarii/valorificarii deseurilor.

Prima oprire a fost la rampa ecologica din Chiajna, unde firma IRIDEX detine o instalatie de captare a gazului de depozit. Acest biogaz este transformat in energie electrica si termica. Cu ajutorul acestei instalatii, se livreaza in reteaua nationala energie electrică, echivalentul consumului annual al aproximativ 4.000 de locuinte. Totodata are loc valorificarea superioara a surselor de energie regenerabila si, mai ales, diminuarea emisiilor de gaze cu effect de sera (in speta metan), stiut fiind faptul ca o tona de metan emis in atmosfera reprezinta, din punctul de vedere al potentialului de incalzire globala, ehivalentul a 21 de tone de CO2 emis in atmosfera.

IMG_2903A doua vizita s-a realizat la sediile HOLCIM şi ECOVALOR (Campulung Muscel), unde s-a putut observa atat modul de functionare a unei instalatii de coincinerare a deseurilor si utilizarea produsilor rezultati pentru obtinerea cimentului (HOLCIM), cat si infrastructura de prelucrare a deseurilor (ECOVALOR). Procedeul tehnic permite atat imbunatatirea calitatii cimentului, cat si, in special, valorificarea energetica a deseurilor si reducerea cantitatii de materiale depozitate la rampele ecologice. Insa marele avantaj al procedeului este reprezentat de reducerea (indirecta) a emisiilor de gaze cu efecta de será, intrucat deseurile valorificate in instalatia de coincinerare inlocuiesc combustibil fosil altfel necesar in procesul tehnologic.

In workshopul ce a precedat vizita sistemelor de la cele doua firme, au fost sustinute prezentari, astfel:

d-na Lavinia Andrei, Presedinte al Fundatiei Terra Mileniul III, a prezentat proiectul SEVERCO2, dl Emil Raicov, Director al  Fabricii de Ciment, a punctat evolutia platformei de producere a cimentului de la Campulung iar d-na Oana Dicu, Manager Schimbari Climatice in cadrul holdingului HOLCIM, a prezentat viziunea de dezvoltare verde a Holcim.

Vezi aici o galerie foto de la aceasta vizita

Puteti accesa prezentarile aici:

Prezentare proiect SEVER CO2 – Lavinia Andrei, TERRA Mileniul III

Prezentare ecovalor – Dorin Pepenel

Prezentare Holcim – Emil Raicov, Oana Dicu

Submit a Comment