Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Zero Emisii | January 19, 2018

Scroll to top

Top

No Comments

Un oras din Romania se pregateste sa devina complet independent din punct de vedere energetic - Zero Emisii


logo
Avrig este un oras de aproximativ 15 000 de locuitori, situat la poalele Muntilor Fagaras, intr-o zona naturala deosebita, dar cu o populatie ce sufera de saracie din cauza situatiei economice din zona. Ca orice comunitate urbana trebuie sa suporte costurile tot mai mari ale energiei pe care o consuma. Ca o solutie pentru o energie accesibila din punct de vedere al pretului dar si pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, autoritatile au planuit sa transforme urbea in primul oras verde din Romania.

Proiectul “Energie locala din surse regenerabile” a fost demarat in urma cu 5 ani iar pana in 2020, Avrig isi doreste sa devina primul oras din tara ca centru dedicat energiei regenerabile, iar pana in 2030 total independent din punct de vedere energetic. Punctul central al acestui proiect este zona industriala Avrig Sud, ce va deveni Centrul pentru Energie Regenerabila si se va intinde pe o suprafata de aproximativ 100 de hectare. Potrivit planului, aici vor fi construite hale industriale, concepute in asa fel incat fiecare acoperis sa sustina panouri solare ce vor alimenta cladirile respective cu energie electrica si termica.

O alta sursa de energie regenerabila, care va alimenta atat spatiile de productie din Zona Industriala Avrig Sud, cat si cele doua cartiere de blocuri din Avrig (Sticla si Zona Centrala), va fi o centrala electrotermica pe baza de biogaz. In jurul orasului se vor construi si alte sisteme de obtinere a energiei regenerabile, respectiv o centrala hidroelectrica pe raul Avrig si o centrala electrotermica pe baza de biomasa. Iata si lista intreaga a proiectelor ce vor transforma Avrigul in oras verde:

  • 2 microhidrocentrale (2 MWe) de pe raul Avrigului
  • 1 microhidrocentrala electrica (0,5 MWe) de pe conducta de alimentare cu apa Avrig
  • 1 centrala de cogenerare pe biomasa (10 MWe + 20 MWt), care produce energie termica si electrica pentru zona rezidentiala Marsa si zona industriala
  • 1 instalatie de cogenerare pe biogaz (5 MWe + 5 MWt) care produce caldura si electricitate pentru zona rezidentiala Avrig
  • 2 centrale electrice fotovoltaice (2 x 5 MWe) in Avrig
  • 74 micro PV centrale electrice pe blocuri de locuinte
  • 2 retele de distributie de caldura in Avrig si Marsa
  • 3 microretelele inteligente pentru zone rezidentiale din Avrig si Marsa
  • 1 smart grid pe teritoriul administrativ al Orasului Avrig

Sursa: www.primaria-avrig.ro

Submit a Comment