Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Zero Emisii | January 19, 2018

Scroll to top

Top

No Comments

Ce este economia verde? - Zero Emisii

“Economia verde este o economie curata, prietenoasa cu mediul si care promoveaza sanatatea, abundenta si bunastarea.”

Economia verde este dependenta de dezvoltarea durabila – ceea ce se traduce prin cresterea economiei in avantajul si nu in detrimentul dreptatii si echitatii sociale sau al mediului. Ideea este de a satisface nevoile actuale fara a constitui un pericol pentru calitatea vietii generatiilor viitoare.

Construirea unei economii verzi nu consta in a distruge vechiul sistem economic si a o lua de la zero, ci se refera la luarea deciziilor avand in vedere costul total – nu doar costul financiar al unei activitati.

Iata, mai jos, un exemplu referitor la „costul total”:

Exploatarea intensiva poate parea atractiva deoarece produce un profit mare.

  • Intr-o economie ”maro”, costul taierii unei paduri include doar costul pentru achizitionarea terenului, angajarea fortei de munca, cumpararea utilajelor si uneltelor si fabricarea produslui final.
  • Intr-o economie verde, costul total al taierii unei paduri include distrugerea habitatelor si a biodiversitatii, reducerea capacitatii de stocare a dioxidului de carbon, pierderi ale valorilor sociale si culturale ale padurii, precum si incapacitatea generatiilor viitoare de a beneficia de padure. Conform modelului economiei verzi putem concluziona ca are mai mult sens sa gestionam padurea intr-un mod durabil, pentru a pastra aceste beneficii non-financiare decat sa taiem tot dintr-o data.

Ce inseamna aceasta pentru cetateni?

In calitate de consumatori avem ceva care se numeste ”putere de cumparare”. Ceea ce inseamna ca de fiecare data cand achizitionam ceva, transmitem un semnal pietei mondiale despre preferintele noastre privind obiectele achizitionate.

Cand alegem sa achizitionam un produs sustenabil – cum ar fi materialul lemnos extras in mod durabil din padure – trimitem un mesaj catre producatori, care vor fi nevoiti sa treaca la practici durabile pentru a ne castiga in calitate de cumparator. Putem incuraja prietenii, familia si comunitatea sa sustina produsele sustenabile si astfel sa avem un impact si mai mare in acest efort de schimbare!

 

Sursa: Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP)

 

 

 

Submit a Comment